donderdag 10 mei 2012
Start
DE KUL
CARNAVAL
HET REMEMAN
MIJN WERK
FOTOGRAFIE
DISCJOCKEY
MOBY DICK
OVERDINKEL
DENEKAMP
BRANDWEER
THE REVIVAL

Info Denekamp

KLIK HIER VOOR FOTO'S VAN DENEKAMP & OMGEVING
Dorp met ongeveer 12000 inwoners in het oosten van Twente aan de Duitse grens.
Een dorp met vele tradities zoals het Poasstaakslepen (met pasen).
Liggend aan de N342/E233 van Oldenzaal naar Nordhorn (Duitsland)
Sinds de gemeentelijke herindeling in het begin van 2001 maakt Denekamp deel uit van de nieuwe Gemeente Dinkelland.
Deze nieuwe gemeente is gevormd door samenvoeging met de "oude" gemeentes Denekamp, Weerselo en Ootmarsum.
Denekamp en haar kerkdorpen zijn omringd door een enorme verscheidenheid in landschapstypen.
Door dit afwisselende gebied kunt u vele uitgezette fiets- en wandeltochten maken of per huifkar de omgeving in n of meerdere dagen verkennen. Prachtige havezathen, water- en windmolens, het natuurhistorische museum, de sterrenwacht, er is veel te bekijken in deze gemeente!
Hoewel Denekamp en haar kerkdorpen verscholen liggen in het groen, zijn ze gemakkelijk te bereiken via de A1 en de N342, terwijl u net over de grens de Duitse plaatsen Nordhorn en Grafschaft Bentheim kunt bezoeken.
PAASGEBRUIKEN

Wanneer gaan de inwoners van Denekamp paasstaakslepen?
Op paaszondag wordt in Denekamp de paasstaak gesleept. De boom wordt naast de paasbult gezet en bij opbod verkocht. Daarna steekt men de ton aan, die boven in de boom hangt. Later die avond wordt ook de paasbult in brand gestoken. Om 10.00 uur zondagmorgen komt een aantal jongeren bij elkaar om de zes ladders en 'baddingen' voor het oprichten van de paasstaak te halen. Oud-Judassen verplaatsen de spullen naar de paaswei.Om klokslag n uur vertrekt de stoet richting Huis Singraven. Daar wordt om een boom gevraagd aan iemand van de familie van Heek, die het huis beheert. Na toewijzing van een boom klimt 'Judas' er in om het 'valtouw' te bevestigen. Vijf mannen hakken de boom om. Zodra de boom gevallen is, probeert iedereen een takje te bemachtigen om dat in de kerk te laten zegenen. 's Middags om vijf voor drie komt de boom bij de kerk aan. Daar wordt het Lof gevierd door een deel van de slepers. Een ander deel verdwijnt in de plaatselijke horeca.
Daarna sleept men de boom naar de paaswei en wordt deze geplaatst. Aan de stam bevestigt men de ton met pek of ander brandbaar materiaal. De ladders worden tegen de boom geplaatst en met spijkers vastgezet. Daarna wordt er jenever uit gedeeld. 'Judas' beklimt nu de hoogste ladder en verkoopt de boom en de ijzeren ringen van de ton. 'Judas' nodigt tenslotte iedereen uit om om acht uur bij de verbranding te zijn.
HET LANDGOED SINGRAVEN

Huize Singraven

Gelegen even buiten de dorpskern van Denekamp, werd bewoond door adellijke geslachten waarna de familie Laan zorg droeg voor een ingrijpende restauratie. Het landgoed is momenteel eigendom van de Stichting Edwina van Heek uit Enschede en is opengesteld voor bezichtiging. Nadat de familie Awick het landgoed gedurende 18 jaren had bewoond, namen de Hondenbergs het in 1398 over. In 1505 werd Singraven een zogeheten vrij edel goed en stond gedurende 10 jaar ter beschikking van de Oldenzaalse Begijnen. Vervolgens woonden er o.a. de graven van Bentheim, Adellijke geslachten als Sloet en De Thouars.Het landgoed heeft zich in de laatste periode uitgebreid met omliggende Borgbos en Sterrebos.

DE WATERMOLENS
De Watermolens op het landgoed Singraven kennen een rijke historie. Reeds in het jaar 1659 werden ze de beste van Twente genoemd. Een deel van deze rijke geschiedenis is ook nu nog terug te vinden. En van de belangrijke schatten die van de Watermolens bewaard zijn gebleven zijn de schilderijen van de 17de-eeuwse Hollandse schilders Meindert Hobbema en zijn meester Jacob van Ruisdael. De geschiedenis van de molen begint in 1448 met een acte over een rente-aflossing door Roelof Hondenberg. Nadien was Singraven bezit van opeenvolgende eigenaren, onder wie de graven van Bentheim (1516-1651). Bij een restauratie in 1928-1930 kregen de gebouwen hun huidige aanzien. Het rad van het linker gebouw, de oliemolen, doet thans geen dienst meer. De raderen in het rechter gebouw drijven een korenmolen en een houtzagerij aan. De molen is in zeer goede staat en geregeld in bedrijf. Huis Singraven en de Watermolens zijn in het zomer seizoen opengesteld voor bezichtiging.

"De Watermolens".

ST. NICOLAASKERK

Kerk uit 13de eeuw met 42 m hoge toren waarin 3 klokken uit de 15de en 16de eeuw, die nog met de hand worden bediend.

Gehele jaar dagelijks te bezichtigen 10:00-17:00 via deur aan de zijkant.

Tevens expositie over de Denekamper klokken op de 1e etage.

VVV Denekamp

Kerkplein 2, 7591 DD, Denekamp Telefoon: 0900 - 2021981

Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag: 09.00 - 12:30 uur en 13:30 - 17:00 uur

 

Gastenboek voor Freddy's Internet Cafe

copyright Freddy Bakker 2009