MOBY DICK
10/05/12
Start
DE KUL
CARNAVAL
HET REMEMAN
MIJN WERK
FOTOGRAFIE
DISCJOCKEY
MOBY DICK
OVERDINKEL
DENEKAMP
BRANDWEER
THE REVIVAL
Ik ben voor deze pagina nog steeds op zoek naar allerlei dingen die te maken hebben met Moby Dick. Foto's, Kranteknipsels, Geluidsfragmenten, Film of Video, alles is welkom. Uiteraard mag je originelen zelf behouden. Heb je iets leuks? Stuur dan even een mailtje. freddybakker@zonnet.nl
 
 

 

 

Welkom op Radio Moby Dick Homepage
Op deze pagina vind je informatie over èèn van de populairste twentse illegale radiozenders uit het eind van de jaren '70.
Deze radiozender opereerde vanuit het twentse plaatsje Losser.
Ook vind je er allerlei verhalen en anekdotes over wat de jongens van Moby Dick allemaal meemaakten in die tijd.
Het verhaal van Moby Dick gaat terug naar rond 1978.
De tijd waarin er nog geen kabel bestond en Radio-piraten-zenders zoals Veronica, Radio Noordzee en Radio Caroline enorm populair waren in Nederland.
 
In die tijd waren er in het hele land tal van radioamateurs illegaal bezig met het verzorgen van programma's.
Toen kwamen Alfons de Ruyter ( Alfons Augustijn) en Leo Sunshine (Leo Meyer) op het idee om op professionele wijze radioprogramma's te maken.
In die tijd waren illegale radiopiraten in hun ogen nogal amateuristisch bezig.
In de slaapkamer, in de ouderlijke woning van Alfons aan de Zweermanstraat in Losser, werd een studiootje ingericht en werden de eerste opnames gemaakt.
Er werden originele Moby Dick Jingles gemaakt en de 45 toeren plaatjes werden door Alfons de Ruyter en Leo Sunshine op gezellige wijze aan elkaar gepraat.
Ze presenteerden hun programma's blijkbaar zo goed dat ze binnen korte tijd een enorme populariteit genoten in de gehele regio.
Tijdens de uitzendingen werden ook regelmatig live-telefoongesprekken gevoerd met luisteraars uit de omgeving.
Ook presteerden ze het om politieagenten live in de uitzending te halen voor een interview.
 
Even een paar feiten en anekdotes op rij:
bullet
GEPAKT
In 1978 werden we in Hotel Centraal te Losser gepakt met de geheime zender.
Omdat Radio Moby Dick de 100ste zender was die gepakt werd kregen we een bos bloemen van de politie.
Hierop volgde een gesprek met Koos Postema op Radio 2.
Ook haalden we hiermee de voorpagina's van de landelijke dagbladen.
 
bullet
DE KINKELDER
Bijna 2 jaar lang werd de kegelzaal van het voormalige Café de Kinkelder aan de Enschedesestraat elke zondagavond omgebouwd tot Discozaal. Dit gebeurde door houten platen over de kegelbanen te leggen.Voor het scorebord van de kegelbaan werd een podium geplaatst met daarop de draaitafel. We hebben er prachtige avonden meegemaakt. We waren altijd welkom bij Theo en Lidy van de Kinkelder. Ook als we niet draaiden was het voorcafe een prima thuisbasis. In dit voorcafe werd ook het èènjarig jubileum van Moby Dick gevierd met het voltallige personeel van de Kinkelder. Natuurlijk ontbraken ook de hoofdsponsoren niet op deze avond. Freek van Oenen (Discotown) en Gerard Veldhuis (de Dumpshop) waren met hun echtgenotes ook van de partij.

 

Leo & Alfons tijdens het 1-jarig bestaan

DiscoTown (toen nog aan de kerkstraat)
De Dumpshop
(toen nog in winkelcentrum de Brink)

Zij maakten het mede mogelijk om deelnemers aan de telefoonspelletjes in de uitzendingen te belonen met een leuke prijs.

bullet
SPONSOREN
Ben jij jong en wil jij je graag de blits maken?
Loop dan niet in je blote reet, en koop je Jeans en Jackets bij de Dumpshop, Jou favoriete merkbroek voor een merkbaar lage prijs!!!
Bovenstaande tekst werd ingesproken voor een reclamejingle van een van de hoofdsponsoren van de radio-uitzendingen van Moby Dick.
Deze Jingle en vele anderen werden op professionele wijze gemaakt in de "studio" van Moby Dick.
bullet SPECIALE GASTEN BIJ DE KINKELDER
Tijdens de Discoavonden bij de Kinkelder traden ook regelmatig speciale gasten op.
Bijvoorbeeld Discjockey Adje Roland, in die tijd genoot deze enorme bekendheid door het nederlandstalige TROS Hilversum 3 radioprogramma "de PolderPopParade".

Ook de legendarische BETON DJ Alfred Lagarde bekend van het VARA Hilversum 3 radioprogramma "Betonuur" behoorde tot de speciale gasten.

Polderpopparade Discjockey Adje Roland

BETON DJ Alfred Lagarde

bullet DRAAITAFEL

De eerste draaitafel van de Moby Dick Discosound bestond uit een zelfgebouwd meubel met midden op de voorkant een afbeelding van "Moby Dick". Het walvisje met de microfoon zoals we het ook van de stickers kennen.

 

Zo ongeveer zag de eerste draaitafel van de Moby Discosound eruit.

Leo Sunshine aan het werk achter de eerste draaitafel bij de Kinkelder.

bullet
APPARATUUR
Er werd onder meer gebruik gemaakt van de volgende apparatuur:
1 set Peavey luidsprekerboxen met z.g. Black Widow speakers
1 Peavey AS 400 versterker
1 Dynacord Mengtafel
1 Shure SM58 Microfoon
2 Draaitafels
1 Lichtpaneel met gewone huis tuin- en keuken schakelaars om de 2 x 4 lampen aan de voorzijde aan en uit te schakelen
In de begintijd werd de apparatuur gekocht bij Saris Music Instruments aan de Brinkstraat in Enschede.

 

bulletFANCLUB-BLAD
Er werd een heus Moby Dick Fanclub-blad uitgegeven.
Helaas bleef het het maar bij een uitgave omdat de drukkosten wat aan de hoge kant uitvielen.

 

(Klik op de foto voor een vergroting)

bullet
STICKERS POSTERS ENZ.
Ook werden er proffesionele stickers en aanplakbiljetten gedrukt.
De enige echte Radio Moby Dick sticker zoals deze veelvuldig terug te vinden was in Losser en omgeving.
.Op auto's, lantaarnpalen, verkeersborden, enz. Overal kwam je hem tegen

 

bullet
RECLAME OP ZONNEWERING
In diezelfde periode was het ook helemaal in om van die groene zonne-strippen aan de bovenkant van de autovoorruit te plakken. Op die strippen werd dan met witte plakletters de naam van je favoriete (vaak illegale) radiostation geplakt. Ook in Losser en omgeving werden toen diverse auto's gesignaleerd met de tekst "Radio Moby Dick". Alfons de Ruyter & Leo Sunshine hadden deze stroken beplakt met hun Discjockeynamen. De groene Opel Ascona van Alfons en de grijze Opel Kadett van Leo waren dan ook van veraf te herkennen.
bullet
MAVO CARNAVAL
Ook tijdens allerlei carnavalsfeesten in Losser was de Radio Moby Dick Discosound een graag geziene attractie.
Bijvoorbeeld op het MAVO-carnaval aan de Oranjestraat. De jeugd werd hier meerdere keren verrast door speciale acts van de Moby Dick jongens. Een keer liep een van deze acts zo uit de hand dat meerdere verontruste ouders de volgende ochtend belden met het schoolbestuur omdat hun kinderen er nachtmerries van hadden gehad.De act bestond uit een zogenaamde ruzie tussen Leo & Alfons. Met de mysterieuze muziek van "careful with the axe" van Pink Floyd op de achtergrond voltrok zich voor de ogen van de Mavo-scholieren een waar drama. Alfons werd zo kwaad op Leo dat hij een revolver trok en schoot. Leo slaakte een gil en greep naar zijn borst. De witte blouse die hij aanhad kleurde binnen enkele seconde felrood van het "bloed" en hij viel duidelijk zichtbaar neer. Hysterische reacties in het tienerpubliek waren het gevolg. De volgende ochtend werd er zoals hierboven beschreven door de ouders gereageerd. De act bestond uit de combinatie van muziek, licht en trucage. Voor de revolver werd een simpel alarmpistool gebruikt. Uiteraard werd het bijna donker gemaakt in de zaal zodat alleen hetgeen zich achter de draaitafel benadrukt werd. Leo had vooraf onder zijn witte blouse, in zijn oksels een ballon met rode verf geplakt. In zijn rechterhand hield hij tussen zijn vingers een naald. Met deze hand greep hij op het moment na de knal naar zijn borst en de ballon knapte.
bullet
CARNAVALSOPTOCHT

Ook heeft de complete draaitafel al eens meegedaan aan de Carnavalsoptocht in Losser. In het jaar van Prins Johan (Johan Schreur, ex-Johma) werd in de nacht van Vrijdag op Zaterdag, na het Mavocarnaval, met man en macht gewerkt om de apparatuur op de prinsenwagen te plaatsen zodat de Moby Dick Sound tijdens de optocht vanaf deze wagen door de straten van Losser kon schallen.
Prins Freek Uit de carnavalskrant "Het Gaffel Aoske"
bullet
 CARNAVALSDISCO
Tijdens de regeerperiode van Prins Freek (van Oenen, Discotown) werd door deze het initiatief genomen om voor de jongeren een Carnavals-Disco te houden.
 
Wie konden dit anders doen dan de mensen van Moby Dick?
In een speciale tent voor het Gemeentehuis maakten zij ook dit evenement tot een groot succes.
 
Als speciale gast trad hier "Willempie" (Freddy Bakker) op,
die uiteindelijk zelfs met zijn "Grote Bloemkole" in de nok van de tent hing.
bullet
LIVE RADIO UITZENDINGEN
Tijdens de Live-radiouitzendingen van Moby Dick werden er ook regelmatig luisteraars gebeld die iets interessants te melden hadden. Een goed voorbeeld daarvan was Dhr. Smit uit Overdinkel. Het gesprek dat Alfons met hem had ging over een bijzondere hobby van deze man. Hij maakte leuke houtsnijwerkjes uit stukken hout die hij in het bos of langs de straat gevonden had. Het gesprek liep echter enigzins uit de hand doordat Dhr. Smit blijkbaar zo in zijn hobby opging en zijn verhaal zo furieus vertelde waardoor Alfons niet de gelegenheid kreeg om hem te onderbreken voor het stellen van de volgende vraag. De in de studio aanwezige mensen hebben echt dubbel gelegen van het lachen bij het zien van de verwoedde pogingen van Alfons om er tussen te komen.
Ook een voorbeeld van een Live-telefoongesprek in de uitzending was het interview met een politieagent die ondermeer vertelde hoe het opsporen van illegale radiozenders in zijn werk ging. Dit interview was, zo bleek later uit reacties, voor vele luisteraars zeer leerzaam geweest.
 
Nog een voorbeeld was het telefoongesprek met ene Ulli uit het plaatsje Epe in Duitsland. Deze jongeman belde spontaan naar de studio en toen werd het voor Alfons en Leo plots erg interessant omdat ze tot de ontdekking kwamen de radiozender toch een iets groter bereik had dan ze dachten. Vooral het steenkolenduits van Alfons leidde tijdens dit gesprek tot lachwekkende situaties. Weinig later bleek echter dat Ulli helemaal niet bestond en dus ook geen duitse luisteraar was, maar Freddy Bakker uit Overdinkel die de boel behoorlijk genept had.
Naderhand is hier nog vaak om gelachen.
Freddy Bakker werd hierna overigens als vaste medewerker opgenomen in de Moby Dick Crew.
Later fungeerde hij zelfs als de 3de Discjockey van Radio Moby Dick's Discosound.
Freddy in de Moby Dick Studio
 

 

bullet
REGIONAAL BEKEND
Na verloop van tijd kreeg de Moby Dick Drive-in Show zo'n bekendheid dat ook zaalhouders uit de verre omtrek belangstelling begonnen te tonen. Het gevolg was dat als er niet gedraaid werd bij de Kinkelder er in de hele regio spetterende Disco-Shows werden verzorgd o.a. bij: De Kul in Denekamp, Zaal Steneker in Haaksbergen, Zaal Kothmann in Oldenzaal, Bar Olly in Borculo, Het Bokje in Bathmen Om maar eens een paar zalen te noemen.
bullet
DE LAATSTE KEER ?
Uiteraard kon de "sterke arm" niet alle illegale zendactiviteiten van Moby Dick toelaten.
Om hen te omzeilen bedachten de Boys van Moby Dick allerlei dingen.
Zo kwamen ze op het idee om vanuit rondrijdende auto's uit te zenden.
Om dit uit te proberen werden er in de auto's van Alfons en Leo zenders ingebouwd.
Op het moment dat Alfons uit de ouderlijke woning vertrok reden Leo & Freddy al rond door het dorp.
De politie had schijnbaar iets door en Leo werd gesommeert hen te volgen naar het politieburo.
Daar aangekomen plaatste Leo zijn auto op de parkeerplaats voor het buro en griste de zender onder het dashboard vandaan.
Toen hij de deur opende gooide hij de zender in de struiken naast de parkeerplaats.
Direkt daarop werd hij verzocht om zijn auto naar binnen te rijden voor nader onderzoek.
Alfons kwam direkt daarna aan en zette zijn auto op de parkeerplaats en haalde de zender uit de struiken.
Daarop reed hij weg om deze op een veilige plaats op te bergen.
Bij Leo in de auto werd dus niets illegaals aangetroffen.
Later die dag werd Alfons alsnog aangehouden en omdat men geen zendapparatuur vond, maakte men proces verbaal op voor het in bezit hebben van een replica van een revolver. Dit nep-ding vond men in zijn kofferbak bij controle.
Hadden ze toch nog iets.
bullet
NIEUWE UITDAGINGEN
Op een bepaald moment werd de zondagavond bij "de Kinkelder" verplaatst naar de zondagmiddag. Dat kwam goed uit voor de DJ's van Radio Moby Dick want uit de hele omgeving was belangstelling voor hen. Een aantal zaalhouders had de beschikking over een eigen muziekinstallatie en zo konden zij alleen de Discjockey's inhuren. Een van de eerste zaalhouders die zich hiervoor meldde was "Kothman" in Oldenzaal. Bij toerbeurt draaiden de jongens van Moby Dick in de als discotheek ingerichtte kelder van dit etablissement. Later toonden ook "Groothuis" in Hengelo en "De Kul" in Denekamp belangstelling. Zo kwam het dat de DJ's nadat in 1979 de avonden bij "de Kinkelder" beeindigt waren allemaal bij een "vaste" zaal terecht kwamen. Alfons de Ruyter bij "Groothuis", Leo Sunshine bij "Kothman" en Freddy Flashback bij "de Kul".
bulletFOTOGALLERIJ

bullet OPNIEUW IN HET NIEUWS (uit de Nieuwe Dinkellander)
GLORIETIJDEN LEO SUNSHINE EN ALFONS DE RUYTER NOG ALTIJD NIET VERGETEN
Radio Moby Dick wil na vijfentwintig jaar
met reünie de discotijden laten herleven

(foto Jan Kienhuis)

Leo Meijer en Alfons Augustijn: "Het was altijd een bult babbels en een berg lawaai"

-OLDENZAAL/DENEKAMP/LOSSER -

Radio Moby Dick was vijfentwintig jaar geleden een begrip in Losser en omgeving.
De ouders van de jongeren van nu weten het nog heel goed. Leo Sunshine en Alfons de Ruyter als pseudoniem voor Leo Meijer en Alfons Augustijn verzorgden op de zondagmorgen twee uur lang een dubbelpresentatie met veel discomuziek.
De radio's in Losser werden op de geheime zender afgestemd. Daarnaast opereerden de radioamateurs in de volle openbaarheid als discjockey in diverse horecagelegenheden.
Nog een keer willen Meijer en Augustijn met Radio MobyDick die disco tijden laten herleven.
Met een reünie van oude bekenden en uiteraard de zo bepalende muziek uit die tijd.
Nog altijd is Alfons Augustijn als discjockey actief, zij het bescheiden.
Tijdens Brueghel, een Koninginnedag, een opening of bij de Koale Kermis in Ootmarsum. „Nog altijd weten ze me te vinden", zegt de nu 45-jarige Augustijn die vijfentwintig jaar geleden furore maakte met de 45-toerenplaten van de sterren van toen als Chiq, Bee Gees, Trammps en hits uit de films Grease en Saturdaynight Fever en stevig werk van Status Quo, Van Halen, en AC/DC. „Het was altijd een bult babbels en een berg lawaai", weet hij.
De reünie vorig jaar op de vroegere Aloysiusschool werd door oud-leerling Alfons Augustijn pratend en platen draaiend opgeluisterd.
Het idee zelf eens met z'n vroegere maatje Leo Meijer een reünie van Radio Moby Dick op te zetten, werd hem aangereikt door z'n eigen schoolmakkers.
Vijfentwintig jaar geleden waren het hoogtijdagen voor een discjockey het ontstaan van Radio Moby Dick. 
Al jong speelde Alfons Augustijn met radiootjes.
De techniek vorderde en er kwam een geheime zender.
Jongerencentrum De Muchte was in die tijd het uitgaanscentrum voor de opgroeiende Losserse jeugd.
En een wekelijkse dansavond tot half twaalf met een discjockey bracht heel wat jeugd op de been.
Een wedstrijd tussen de diverse discjockeys was het gevolg.
Augustijn won de wedstrijd nipt voor Otto Olde Riekerink. „Ik won door m'n enthousiasme en werkte vooral met lichteffecten. Dat gaf de doorslag", denkt Augustijn die vervolgens met collega discjockey Leo Meijer een duo vormde en 'een baan als discjockey' kreeg aangeboden in De Vereniging.
"We draaiden voor een glas limonade", herinneren ze zich van die tijd dat de Vereniging werkelijk uitpuilde.
Naast de drive-in-show begonnen ze ook samen te bouwen aan de ontwikkeling van de geheime radiozender.
„Het was gewoon jeugdige onbezonnenheid', zegt Meijer nu.
Maar het succes van Radio Moby Dick was overweldigend.
Elke zondagmorgen was de zender twee uur lang in de lucht.
De 'babbelaars' speelden elkaar de bal toe zonder dat ooit iets werd voorbereid of ingestudeerd. „Improviseren heet dat nu", zegt Meijer nog altijd laconiek.
„We zaten in de kamer bij Henk Olde Heuvel in hotel Centraal of in een auto op de berg in Bentheim."
In 1978 werd het duo opgespoord en gepakt.
Het moest een keer gebeuren.
Het was de honderdste geheime zender die was opgespoord.
Van de politie kregen ze een bloemetje met een felicitatiekaart: 'van harte gefeliciteerd'.
Publiciteitsbewust als ze waren werd een heel grote bos bloemen gekocht.
Met de bos bloemen en het felicitatiekaartje haalden ze de regionale en landelijke pers en zelfs een optreden bij het radioprogramma van Koos Postema.
„Wat radio betreft zijn we eigenlijk te vroeg geboren", beseffen Meijer en Augustijn.
„Nu kun je als je wilt legaal overal aan de bak, wij moesten het illegaal doen."
Maar ook de illegale activiteiten en de optredens als discjockey misten hun uitwerking niet, al hield Radio Moby Dick wel op te bestaan.
Alfons Augustijn kwam terecht bij Radio Rekken, een heel bekende geheime zender die met een sterke militaire zender geheel Nederland overspoelde.
Als discjockey kwam hij vervolgens bij de populaire discoshows in de Achterhoek en Midden-Nederland, bij grote discotheken als Groothuis en Dika van de Kruusweg.
„Het was in die tijd zo dat de discjockeys belangrijker waren dan de muziek die ze draaiden", zegt Augustijn.
„De keerzijde van de roem is dat je veel vrienden verliest.
Je draait alleen maar muziek en hebt geen tijd zelf uit te gaan, zelf een pilsje te drinken."
Toen hij dat besefte deed hij een forse stap terug. „Ik beperk me nu nog tot plaatselijke optredens",zegt hij.
Leo Meijer ging na de teloorgang van Radio Moby Dick als ambulant discjockey aan de slag.
In De Kul in Denekamp, bij JumboDancing en bij Kothman in Oldenzaal vond hij emplooi.
Overal verscheen hij met z'n koffer vol platen als Leo Sunshine.
 „Maar",zeggen de twee eerzame huisvaders van nu, ,,de tijd van Radio Moby Dick blijft een onvergetelijke tijd."
Blijkbaar vinden anderen dat ook.
Vandaar dat ze een reünie willen opzetten.
„We moeten wel weten of er ook werkelijk belangstelling voor is', zegt Meijer op z'n bekende laconieke wijze.
„We moeten toch weten of weten grote of een kleine tent moeten regelen."
Mensen die interesse hebben voor de reünie kunnen zich melden bij:
Radio Moby Dick,
Het Bentman 38,
7582DK Losser,
tel. 053-5386748.
Reageren via Email kan ook: radiomobydick@wanadoo.nl

Gastenboek voor Freddy's Internet Cafe

©copyright Freddy Bakker 2009

Start | DE KUL | CARNAVAL | HET REMEMAN | MIJN WERK | FOTOGRAFIE | DISCJOCKEY | MOBY DICK | OVERDINKEL | DENEKAMP | BRANDWEER | THE REVIVAL

Deze site is voor het laatst bijgewerkt dinsdag 25 mei 2010